UPRAWA ORZECHA WłOSKIEGO

Orzech włoski (łac. Juglans regia ) jest gatunkiem orzecha pochodzącym z Bałkanów, Azji południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej, oraz Himalajów i południowo-zachodnich Chin.
Nazwa Juglans regia wywodzi się z łac. jovis glans („orzech Jowisza”), a regia oznacza tyle, co „królewski”.

Ekologiczne metody uprawy, w porównaniu z tradycyjnymi, są bardziej przyjazne dla środowiska z uwagi na wyraźne ograniczenie stosowania środków chemicznych do zwalczania chorób i szkodników oraz wykorzystywanych w dokarmianiu roślin. Ochrona środowiska oraz zdrowe odżywianie to niezmiernie istotne elementy propagowania i wprowadzania metod ekologicznych do praktyki. Jabłoń jest gatunkiem sadowniczym, który jako pierwszy został wprowadzony do sadów ekologicz­ nych. Wynika to z tego, że jest on najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem owo­cowym naszej strefy klimatycznej. Ważnym elementem jest także postęp jaki dokonał się w hodowli odmian odpornych na choroby i szkodniki. Wiele z nich z powo­ dzeniem może konkurować z uznanymi odmianami deserowymi.

Grusze warto uprawiać w sadzie ekologicznym, gdyż ich owoce są niezwykle cenne w codziennej diecie, mają niewielką wartość energetyczną, a dużą wartość dietetyczną i smakową. Zawieraj ą duże ilości soli mineralnych, witamin, kwasów i cukrów, a także pektyn, które odgrywają znaczącą rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Gruszki są ponadto bogatym źródłem potasu, a także neutralizują nadmiar cholesterolu w organizmie.

Orzech włoski jest niezwykle cennym gatunkiem z żywieniowego punktu wi­ dzenia. Ponad 50% masy jądra stanowią tłuszcze, blisko 20% pełnowartościowe białko, a 10-12% węglowodany. Tłuszcze występujące w orzechach włoskich cha­ rakteryzują się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają­cych poziom tzw. złego cholesterolu. W jądrach włoskich orzechów znajdują się ponadto sole mineralne (głównie wapnia i fosforu), mikroelementy i niewielkie ilości witamin.

Orzechy laskowe są wysokoenergetyczne, gdyż ich jądra zawierająblisko 60% tłusz­ czów, 17% białka i tylko około 7% węglowodanów. Po zjedzeniu 100 gramów uzy­skujemy aż 680 kcal. Owoce leszczyny są źródłem łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu, potasu, wapnia i fosforu. Zawierają również niezbędne dla ludz­ kiego organizmu mikroelementy i witaminy — głównie Bi2,63, C i E.

Uprawa gatunków ziarnkowych metodami ekologicznymi zwiększy walory zdrowotne ich owoców.

About these ads

Tagi: ,

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: