Monitoring agrofagów i prognozowanie zagrożeń

W powodzeniu ekologicznej ochrony roślin niezwykle ważne jest prowadzenie regularnej oceny obecności i nasilenia występowania agrofagów. Opracowano sze­ reg metod dzięki którym, ocena taka może być realizowana a zebrane wyniki po­ równane z przyjętymi progami zagrożenia (tab. 8).

Tabela 8. Gatunki lub grupy owadów i roztoczy monitorowane przy pomocy różnych metod

Metoda Gatunki lub grupy owadów i roztoczy
Wizualna (oczy, lupa, binokular) mszyce, larwy i gąsienice uszkadzające liście i owoce, nie­ które gatunki chrząszczy, miodówki, szkodniki kory i drew­ na, przedziorki, szpeciele
Strząsania (płachta entomologiczna)

chrząszcze roślinożerne i drapieżne, pluskwiaki roślinożer­ ne i drapieżne, miodówki, gąsienice niektórych gatunków motyli, błonkoskrzydłe, siatkoskrzydłe, pająki

Czerpakowania (czerpak entomologiczny) głównie gatunki owadów występujące na roślinach zielnych i krzewach takie jak: pluskwiaki, chrząszcze, błonkoskrzy­ dłe, siatkoskrzydłe, muchówki
Odławiania w różne pułapki (głównie feromonowe, barwne lepowe) motyle (owocówki, zwójkówki, przezierniki, skośnikowa- te, trociniarkowate, kibitnikowate, miernikowcowate, brud- nicowate), chrząszcze roślinożerne, owocnice, miodówki, nasionnice

W ochronie jabłoni przed parchem bardzo ważne jest ustalenie terminu wysie­ wu pierwszych zarodników workowych. Sadownikowi najłatwiej jest skorzystać ze wskaźnika stopniodni, który oblicza się na podstawie kumulacji wartości śred­ niej temperatury dobowej powyżej 0°C od początku roku kalendarzowego. Wieloletnie badania przeprowadzone w Skierniewicach wykazały, że pierwszy wysiew zarodników następują wtedy, gdy wskaźnik stopniodni osiąga wartość w grani­ cach od 280 do 360. W przypadku mączniaka jabłoni ważne jest monitorowanie porażenia pędów po czerwcowym opadaniu zawiązków, co jest pomocne w podję­ ciu decyzji o wykonaniu zabiegów preparatami siarkowymi.

Tagi:

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


%d bloggers like this: