Opakowania i etykiety

Do przechowywania i w obrocie należy stosować opakowania dopuszczone do kontaktu z żywnością, które są przeznaczone tylko dla produkcji ekologicznej (róż­ niące się kolorem i oznakowaniem). Jabłka i gruszki z produkcji ekologicznej w kla­ sie „Ekstra”, analogicznie jak z produkcji tradycyjnej, powinny być pakowane warstwami. Do transportu na dalsze odległości zaleca się stosowanie opakowań z usztywnieniami w narożnikach, pozwalającymi na przenoszenie większych obciążeń. Etykiety opakowań powinny zawierać: nazwisko lub nazwę oraz adres producenta oraz nazwę upoważnionej jednostki certyfikującej, jej numer identyfikacyjny i numer certyfikatu zgodności. Owoce wyprodukowane metodą ekologiczną przeznaczone na rynek owoców świeżych podlegają kontroli zgodności z normami handlowymi oraz kontroli sanitarnej zgodnie z aktualnymi przepisami.

Tagi: ,

Dodaj komentarz