Przerzedzanie zawiązków owocowych bez stosowania środków chemicznych

Drzewa jabłoni i gruszy mają skłonność do owocowania nieregularnego. Owo­ cowaniu przemiennemu można zapobiec przez przerzedzanie zawiązków, które poprawia także jakość owoców. Jabłka kupowane są najchętniej, gdy w kilogramie mieści się 5-6 sztuk, gruszki — 4-5 sztuk. U większości odmian jabłoni i gru­ szy konieczne jest coroczne ręczne przerzedzanie zawiązków. Wykonane wcześnie poprawia zarówno regularność owocowania, jak i jakość owoców. Wykonane w kilka tygodni po kwitnieniu wpływa na jakość owoców, lecz nie na plon w roku przyszłym.

Przerywanie zawiązków wadliwych. Ten sposób przerywania jest najdelikat­ niejszy, lecz zupełnie wystarczający przy średnim owocowaniu dla odmian wiel­ koowocowych. Można go stosować także dla gruszek. Przerzedzanie rozpoczyna­ my nie wcześniej niż po połowie lipca. Usuwamy zawiązki niekształtne, bardzo małe, porażone przez choroby i szkodniki.

Przerzedzanie gron. Przy tym sposobie przerzedzania zostawiamy l jabłko na pędzie u odmian drobnoowocowych, a do 3 jabłek na pędzie u odmian wielko­ owocowych.

Przerzedzanie do określonej odległości. Dla niektórych odmian jabłoni i gru­szy w/w sposoby są niewystarczające. Odmiany letnie mają krótki okres od kwit­nienia do zbioru i zawiązki trzeba przerzedzać tak, by zdążyły wyrosnąć w okaza­ łe owoce. Usuwamy wszystkie zawiązki zbędne, rozrzedzając zawiązki na odle­głość około 20 cm jeden od drugiego.

Przerzedzanie do określonej liczby owoców na drzewie. Zawiązki przerze­ dza się na drzewach wychodząc z założenia, że plon z hektara nie powinien być wyższy jak 40 ton, gdyż może pojawić się przemienność owocowania i drobnienie jabłek. Załóżmy, że chcemy uzyskać plon 40 t/ha odmiany ‚Szampion’. Na hekta­rze jest 2000 drzew. Na l drzewie powinno zatem być 20 kg jabłek. Z obserwacji rynku wiemy, że najlepiej sprzedają się jabłka ‚Szampion’ o masie około 150 g , mające 70 mm średnicy, czyli 7 jabłek w kilogramie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s


%d bloggers like this: